A primitív ember hajdan és most.

A primitív ember hajdan és most. Az a nagy érdeklődés, melylyel a művelt emberek sokasága újabban a társadalmi tudományok felé fordul, fölélesztette az érdeklődést az emberi társadalom ősformái, a kezdetleges ember társadalma, életmódja és életfeltételei iránt. Ennek az érdeklődésnek táplálására eddig egyáltalán nem volt magyar könyv, mert a mi ethnographiai munka nálunk megjelent, túlnyomó részben a szakemberekre nézve bir csak érdekességgel.

Most végre kap a magyar olvasó egy könyvet, a mely mindkét szempontból kapóra jön neki: formára a lehető legnépszerűbb, minden szellemi megerőltetés nélkül, szórakozás módjára olvasható, egyszerű, élénk, derült hangon van írva s e mellett a vad népekre vonatkozó ismeretek rendkívüli mennyiségét közli.

Tárgyalásra kerül benne a kezdetleges ember egész élete, még pedig nem iskolás modorban, népek vagy földrajzi eloszlás szerinti rendszerrel, hanem nagy szempontok alatt összefoglalón, úgy hogy az olvasónak szeme előtt folynak le az ember első erőfeszítései életének fentartására s társadalom és kultura alkotására a legkezdetlegesebb kezdetektől a nomád életig, a mikor először alakul meg valami olyan szervezet, a mi már társadalomnak nevezhető.

S a mai tudományos álláspontnak megfelelően, hogy t. i. a mai vad népek körülbelül olyan életet élnek, a milyet Európa őslakói éltek a történelem előtti időben, beleveszi tárgyalása körébe ez utóbbiakat is, érdekesen elevenítve meg az ásatások töredékes adatait. Az a rész pl., a mely a Cromagnon-barlang kőkorszaki emberének vagy a svájci csölöp-építmények emberének mindennapi életét írja le, a könyv legérdekesebb és legtanulságosabb fejezetei közé tartozik.

A könyv egyébiránt a legkezdetlegesebb állapotban levő népek életének rajzából indul ki, a tűzföldi benszülöttekből, az eszkimókból s úgy halad a fejlődés mind magasabb fokain élő népekre. Alig hiszszük, hogy akadjon művelt ember, a kit ez a könyv nem érdekelne; egyaránt alkalmas olvasmány az érettebb ifjúságnak és a felnőtteknek.

Igazi angol gyakorlati érzékkel van irva; szerzője Scott Elliot kiváló angol ethnografus és utazó, a ki a saját tapasztalatait is értékesíti benne. Czíme: A primitív ember hajdan és most. Az angol eredetit Schöpflin Aladár fordította magyarra.