Röntgen-készülék a fogorvosi gyakorlatban

A Röntgen-készüléket az orvosi gyakorlatban, mint ismeretes, kiváló sikerrel és nagy eredményekkel használják. Olyan esetben ugyanis, a mikor a baj, betegség fészkét, vagy azt, hogy tulajdonképp minő része a szervezetnek van kóros elváltozásnak vagy megtámadtatásnak kitéve, a régebbi módszerek alkalmazása mellett kikutatni nem lehet, a Röntgen-készülék mindig kiváló szolgálatot tesz.

Ma már nincs klinika, kórház, valamire való orvosi laboratórium, a hol a Röntgen-készülék hiányoznék. A Röntgen-készülékkel állandóan folyik a kisérletezés, mert minden olyan beteget, a kinek állapota megengedi a Röntgen-sugarak bocsátását, a Röntgen-készülékkel vizsgálnak előbb meg. Most ujabban a fogorvosi gyakorlatban is használni kezdik a Röntgen-készüléket.

Bővebben alig kell magyarázni annak a fontosságát, hogy mit jelent a Röntgen-készülék alkalmazása a fogorvosi gyakorlatban. A beteg fog környékének alapos átvizsgálása a készülékkel nagyjelentőségű, mert fel lehet ismerni, hogy hol a baj, hol van annak a főfészke, esetleg merre terjed a fogbetegség. Ezekhez az előnyökhöz hozzá kell még venni azt, hogy a Röntgen-készülék alkalmazása nemcsak csökkenti, de szinte kizárja azokat az eshetőségeket, a melyek a fogorvosi gyakorlatban a beteg fog fel nem ismerése következtében gyakran beállanak.