Léghajón az Altanti-oczeánon át

Wellmann Valter, a hirneves, merész amerikai léghajós a mult évben expedicziót szervezett, hogy az Atlanti-oczeán felett tegye meg a légi utat gey erre alkalmas léghajóban. Ez az expedicziója azonban a Spitzbergákon hajótörést szenvedett, de távolról sem csüggesztette el a merész léghajóst, a ki az újonnan megépitett és most összehasonlitahatatlanul jobban felszerelt Amerika nevü kormányozható léghajóval Atlanti-Cityből (Newjersey államból) utnak indult.

Wellmann parancsnoksága alatt résztvesznek az expediczióban: Melvin Vaniman főmérnök és Louis Loud mechanikus, a kik már az északsarki expediczióban is részt vettek; Simon Murray, az Oceanic nevü angol gőzös egyik tisztje; Jack Irvin, a Markoni-féle táviró kezelője és Fred B. Anbert, a ki Wellmannak valóságos jobbkeze.

Ami a léghajót illeti, megjegyezzük, hogy az Amerika a Zeppelin-féle léghajók után a legnagyobb, mert hossza 228, széessége pedig 52 láb. Fogalmat alkothatunk a nagyságáról, ha tudjuk, hogy gáztartójának köbtartalma 341 cm. Köbláb, ez pedig 24 ezer font emelőképességnek felel meg.

Az a hajó, ahol a személyzetet, a motorokat, a különböző mechanikai, hajózási és csillagászati eszközöket, a mentőcsónakokat, a markoni-féle távirót, s a harmincz napra való élelmiszereket elhelyezik, 156 láb hosszu és 4500 fontot nyom.