Október hatodika Aradon

A nemzet az idén is a szokásos kegyelettel ünnepelte október 6-án az aradi vértanuk emlékét. Az idei ünneplés egy tekintetben mégis elütött a szokásostól: abban tudniillik, hogy a vértanuk aradi szobrára és a vesztőhelyen állított emlékre a képviselőház és törvényhatóságok koszorúját gróf Tisza István nagy beszéd kiséretében tette le.

Az ünnep kezdetét reggel kilencz órakor harangzúgás hirdette a minoriták templomában a hol gyászistentisztelet volt. Megjelentek a templomban: gróf Tisza István, Urbán Iván főispán, a budapesti küldöttségek, a törvényhatóságok deputácziói, a negyvennyolczas honvédek s az aradi közönség szinejava. Az ünnepi misét Lakatos Ottó rendfőnök czelebrálta. Tíz órakor a közönség a Szabadság-térre vonult és ott folyt le az ünnep második része. A szobor környékét rengeteg közönség lepte el.

A szobor előtt tartott ünnep első száma az aradi nemzeti szinház tagjai által elénekelt Himnusz volt. Ezután Kesztler Ede szinész elszavalta Palágyi Lajos Október 6. czimű költeményét, majd a vasutasok dalköre egy alkalmi költeményt adott elő. Ezután következett gróf Tisza István ünnepi beszéde.