Geo Chavez lezuhant az Alpok átrepülése közben

Az Alpeseken való átkelés, amely az ókorban egy Hannibalnak, az ujkorban ez Napoleonnak hozott dicsőséget a legujabb kor merész harcosának e dicsőség mellett még a halált is hozta.

„Aki e repülésben győz az a halált nyeri” mondta Chavez első kisérlete után, miután a viharvert szakadékok és ormok világából visszatért. S ugyanez az ember, aki látnoki szemmel irta le a győztes sorsát, a dicsőség utáni vágy által ösztönözve legyőzte a hegyek borzalmától való félelmet, ujból megkisérelte az alpesek legyőzését – és győzött, de győzelmét életével fizette meg.

A merész vállalkozás tragikuma éppen abban rejlik, hogy Chaveznek sikerült utjában legnehezebb részét bevégezni, már letekintett az ígéret földje s akkor, amilyen gyarló ember, a merész tett feletti örömében megfeledkezett az elővigyázatról, gyorsan akart embertársaival találkozni, hogy ragyogó szemmel megmondhassa nékik: győztem. A nagy konceptióju hősnek pillanatnyi kicsinyessége tragédiává változtatta a hőstettet.

A dicsőség azonban nem tudta egészen megvigasztalni az élet elvesztéséért szegény Chavezt, Utolsó óráiban is kételyek merültek fel előtte vajjon e a nyert dicsőség tétje nem-e volt mégis tulnagy. Nem hihette el, hogy akkor mikor minden sikerült egy ostoba drótnak szakadása miatt el kelljen hagyni ezt a földet, mely 22 éves életnek szemei előtt olyan kivánatosnak tünt fel. „Non, de ne meurs pas” mondogatta többször, de ez egyszer nem neki volt igaza, hanem a kérlelhetetlen halálnak.

Chavez halála mint az ujkor egyik hőséé, mély szomorusággal tölt el minket magyarokat is, akik sympathikus egyéniségével a Rákosmezőn megismerkedtünk. Egyike volt a legszeretereméltóbb, ugynevezett aranykedvü embereknek. Mindenkihez volt egy vicces szava, mindenkinek kedvébe tudott járni s viszonzásul társai valósággal dédelgették ezt a kedves délamerikai fiut. Izétől véréig sportember volt. Lelkes footballista, vivó s végül aviatikus.

Budapesten nem tudott sikert elérni, mert egyetlen gépe egy merész leszállás alkalmával teljesen összetört. Utóbb a magassági repülésekre adta magát, különösen mióta Voisén gépét egy modern Bleriottal cserélte fel. Csak nemrég állitotta fel 2680 méterrel a magasság világ rekordját, s akkor mindenki őt jelőlte ki az alpesi repülés favoritjának. Ő engedett e jelölésnek s ezzel megpecsételte sorsát.