A külügyminiszter távozása

A bécsi „Zeit” czímű ujság egyik közelebbi számában a külügyminiszter lemondásával foglalkozik, a következőket irván:
A „Zeit” már egyszer rámutatott arra, hogy a független magyar sajtó a legélesebben elitéli Aehrenthal nem tiszta és kétértelmű politikáját. Most az expozé után ennek a sajtónak a hangja még szigorúbb és elítélőbb lett.

Több, mint harmincz budapesti napilap közül csak négy, természetesen félhivatalos lap, helyesli Aehrenthalnak a politikáját, míg ellenben a lapok túlnyomó része azt a legélesebben támadja és így érthető, hogy a ballplatzi sajtóiroda, mely különben mindig első sorban szokta regisztrálni a magyar lapok véleményét, miért mondott le ezuttal teljesen arról, hogy a magyar sajtóhangokkal foglalkozzék. Minél élesebbé válik Aehrenthal politikájának a megitélése, annál határozottabb alakot öltenek a magyar lapokban az Aehrenthal lemondásáról szóló hirek. A legutolsó órákban egy német lap, mely a delegáczió köreivel kétségtelenül benső összeköttetésben áll, megerősiti az Aehrenthal lemondásáról szóló híreket azzal, hogy Aehrenthal februárban, vagy márcziusban, a delegáczió ülésszaka után fog lemondani és lemondását el is fogják fogadni.

Ha vizsgáljuk a forrást, melyből ezt a hírt merítették, meg kell állapítanunk, hogy a hír komoly, mert annak eredetét nem másra, mint magára a miniszterelnökre kell visszavezetni. Gróf Aehrenthal magyar delegátusokkal folytatott beszélgetés közben nem csinált titkot abból, hogy már nem sokáig marad hivatalában és erre személyi és tárgyi okokat hozott fel. A miniszter egészségi állapota nem épen kielégítő, bárha ép az utóbbi hónapokban kissé javult. Ezenfelül Aehrenthal és a közös kormány többi tagjai közt nincs meg a szükséges harmónia és bárha épen ennek a témának a megbeszélésénél érthető módon nagyon tartózkodó volt, mindazonáltal kitünt a nyilatkozataiból, hogy nem ért teljesen egyet Auffenberg politikájával és hogy ez egyik oka annak, hogy megérlelődött az az elhatározás, hogy állását elhagyja.

Ebből az alkalomból felemlítendő, hogy egy budapesti lap ezzel ellentétben azt jelentette, hogy Auffenberg a magyar delegáczióban tartott expozéját, mielőtt elmondotta, bemutatta mind a külügyminiszternek, mind a magyar miniszterelnöknek, a kik ahhoz nagyon szivélyesen hozzájárultak.

Hogy ki lesz Aehrenthalnak az utóda, arra nézve még nincsenek biztos hirek. Többnyire Berchtold grófot, továbbá Mensdrof grófot és Széchen grófot emlegetik, de arról is sokat beszélnek parlamenti körökben, hogy a külügyminiszteri állást esetleg outsiderrel fogják betölteni. Összefoglalva mindezt, a mit Budapesten erről a kérdésről beszélnek és irnak, a végeredmény az, hogy Aehrenthal állása megingott, már csak rövid ideig maradhat hivatalában és utóda csak magyar származású diplomata lehet.