Uj bán Horvátországban

Tomasics Miklós horvát bán két esztendeig állott a horvát országos kormány élén, de mert nem sikerült neki a horvát országgyülést munkaképessé tenni, már a mult év folyamán többször beadta lemondását, melyet azonban a király – a magyar miniszterelnök előterjesztésére – nem fogadott el.

Mióta azonban nemcsak a pozicziója, hanem a személye is állandó támadásnak volt kitéve és az utolsó választás sem segitette többséghez, többé semmiképpen sem akart megmaradni diszes állásában. Utódjául Csuvaj volt osztályfőt ajánlotta a királynak, a ki Tomasics ajánlatát elfogadta.

Az uj horvát bán a belovári volt polgármesternek a fia és 1909-ben ő maga is Zágráb főpolgármestere lett, majd később bán-helyettes. Ebből az állásából 1910 február havában távozott, a mikor a király Tomasicsot nevezte ki horvát bánná.

Csuvaj kitünően ismeri a horvát közigazgatást és általában energikus embernek ismerik. Első feladata mindenesetre az lesz, hogy az uj horvát országgyülést megnyissa. Az országgyülés magatartásától függ, vajjon az munkaképes lesz-e, avagy ismételten elnapolják, vagy pedig föloszlatják-e.