A Tegethoff vizrebocsátása

Magyarországnak és Ausztriának második dreadnought-tipusu óriási hajóját bocsátották már vizre. A hajó neve Tegetthoff. Az első ilyen hajó tudvalevőleg a Viribus unitis.

A vizrebocsátási ünnepségen részt vett Ferencz Ferdinánd trónörökös és családjával, Lipót Szalvátor királyi herczeg, neje, Blanka királyi herczegné, továbbá leányaik, azután gróf Montecuccoli tengernagy, miniszterek, udvari és magas katonai méltóságok, a magyar parlament küldöttségei, az osztrák parlament és a tartománygyülés képviselői.

A hivatalos résztvevőkön kívül igen nagy számu közönség is érkezett erre az alkalomra Triesztbe. A keresztanyai tisztet Blanka királyi herczegné töltötte be. A Tegettfoff hajó vas- és aczél-anyaga részben Ausztriából, részben Magyarországból való. Maga a hajó százötven méter hosszu, szélessége huszonhét méter, mélyjárata pedig 8.2 méter. Számos hossz- és keresztfal a hajótest még jelentékeny sérülés esetén is vizszinten marad.

Minden fontos hajórész pánczélozott. A pánczélok sulya 4500 tonna. A hajó fegyverzete tizenkét darab 30.50 cm. ágyuból, tizenkét darab 15 czentiméteres és tizennyolcz darab 7 czentiméteres gyorstüzelő ágyuból, végül két 8 milliméteres golyószóróból. Partraszállási czélra két darab 7 czentiméteres kikötőágyu van a hajón. A gépházakban levő turbinás gépek 25 ezer lóerejüek.

A hajó óránkénti sebessége meghaladja a 21 tengeri mértföldet. A hajó állandó legénységi állománya kereken ezer emberből fog állani.