A Magyar Athletikai Club diszlakomája

Emlékezzünk régiekről. Ez a kegyeletes jelige gyüjtötte össze csütörtökön a MAC tagjait a Hungária-szálló külön termébe. Míg az ünnepi szónokok pohárral a kezükben hálás szavakkal emlékeztek meg a klub alapitójáról: gróf Eszterházy Miksáról, maguk a tagok nagyszámu megjelenésükkel rótták le kegyeletüket az alapitó iránt.

És valóban az a keret, amelyben az ünnepély lezajlott, ékesebben dicsérte gróf Eszterházy érdemét minden szónál. Mert ez a keret gyönyörü bizonysága volt annak, hogy a nagynevü gróf által elültetett mag féltő gonddal ápolt palánta erős, magas és terebélyes fává növekedett.

A lakomán megnyilvánuló hatalmas társadalmi erő azt igazolja, hogy a MAC jól sáfárkodott a rábizott kincscsel. Nemcsak hogy meghonosította itt a nemes sporteszmét, de annak gyökerét éppen abban a társadalmi rétegben eresztette le, amely arra legjobban rászorul, de amely mégis sokáig csupán gunyos mosollyal honorálta az apostolok fáradozásait.

A MAC megtörte a közönyt, eloszlatta a gunyt és meghóditván a legkényelemszererőbb társadalmi réteget is, ráterelte az illetékes tényezők figyelmét a mozgalomra. Arra a mozgalomra, amelynek meginditója gróf Eszterházy Miksa volt, amelynek nyomán kivirul a penész, kicsattan az egészség, felfrissül a szellem és amely mozgalom dicső eredményei állandóan arra tanitják a külföldet, hogy a magyar magyar és életrevaló, mert a fajtája kitünő.

Éppen magán ezen a lakomán történt egy olyan lépés, amely ujból közelebb hozta a kormányt a testedző sport megértéséhez és értékeléséhze. Virava János dr. nagyszabásu beszédében merészen rámutatott arra, mit kell tennie egy hivatása magaslatán álló kormánynak a testi kultúra érdekében.

És a bátor szavak visszhangra találtak magában a kormány egy jelenlevő sportszerető tagjában és igy a kegyelet ünnepe egy lépéssel tovább vitt bennünket azon az uton, amelyet a nemes gróf jelölt ki számunkra.