Nemzetközi grafikai kiállítás a Műcsarnokban

Külföldön a grafikai művészet a maga sokféle válfajaival oly magas színvonalon áll s annyira elterjedt, hogy a műkereskedésben mint teljesen önálló tényező, nagyszámú művészetnek nyújt megélhetést. Nálunk ellenben, bár a múlt században is voltak hivatott és előkelő művelői, csak az utolsó évtizedekben kezdtek vele tüzesebben foglalkozni művészeink.

A Műcsarnokban most megnyílt nemzetközi kiállítás úgy az anyag gazdaságát, mint változatosságát tekintve, méltán versenyez bármely a nyugat művészi góczpontjaiban rendezett e nemű nagy kiállítással. Európa összes nemzetei művészileg becses alkotásokkal szerepelnek s rajtuk kívül Japán az ő sajátlagosan csodálatos művészetével nyújt kiváló élvezetet a tárlat látogatóinak.

A magyar anyag két részből áll: az egyik retrospektív rész a szépművészeti muzeum gazdag anyagából, Térey Gábor osztályigazgató rendezésében s a másik a kiállító művészek által beküldött anyagból, beleértve a magyar grafikusok, víz- és pasztellfestők egyesülete által összegyűjtött műveket is.

A reprospektív részben a mult század majdnem összes jelentékeny művészei, Barabás, Brocky, idősb Markó Károly, Klette Gusztáv (Kelety Gusztáv apja), Ligeti, Zichy Mihály rajzokkal, vízfestményekkel méltóan vannak képviselve.

A mult század második felének kitünő művészei: Lotz, Than, Székely Bertalan, Benczur, Liezenmayer, Munkácsy, Mészöly, Deák-Ébner, Keleti, Mednyánszky, László Fülöp gazdag anyaggal mutatják be e körbe vágó műveik legjavát. Alig van számottevő művésze a mult század utolsó tizedeinek, ki néhány művel ne tűnnék fel a tárlat e gazdag részében.