Fekete december

Elégett magyar repülőgépek.

A közelmultban két magyar repülőgép esett áldozatul a tűznek. Mindkét eset a vidéken történt, ahol a tűz elleni óvóintézkedések hiányossága természetesen az egész szerkezet pusztulását eredményezték. Az egyik leégett gép Bárczay Gábor felsődobszai földbirtokos szerkezete, amelynél a hordfelületek alternativ föl-le mozgatásával vélte szerkesztőjük az egyhelyben való felszállást elérni.

A gép a hangárral együtt leégett és csak részben volt biztosítiva. A másik gép Strablendorf báró vasmegyei földbirtokos Bleriot-rendszerü repülőgépe, amely tettemes összegre volt biztositva, de amelyért a biztositó társaság, most azon érveléssel, hogy nem repülvén még s igy értékkel nem birt, a biztositási összeg kifizetését megtagadta. Mindenesetre érdekes pörre van kilátás.


Jacques Faure meghalt.

December 3-án Kanadában meghalt Jacques Faure, a legkiválóbb francia léghajósok egyike. Vadászat közben lázt kapott és ez ölte meg. 1873-ban született Meudon-Bellevueben. Kora ifjuságától kezdve a sportnak élt.

„Tatjana” nevü yachtján beutazta a tengereket, azután az automobilozásra tért át, 1899-től kezdve pedig léghajós. Igen számottevő sikereket ért el a léghajózás terén.


Egy amerikai aviatikus halála.

New-Yorkból táviratozzák: Archer aviatikus szombaton a Los Angalosi repülőversenytéren 250 méter magasságból lezuhant és szörnyet halt. A szerencsétlenül járt aviatikus, aki még csak 17 éves volt, saját konstrukcióju gépén repült.


Olasz aviatikusok halálos balesete.

Szombaton a centocellei repülőtéren Cammarota mérnök, ismert nevü aviatikus, ki Castellani utászkatona társaságában aeroplánján próbafölszállásokat végzett, gépével lebukott a magasból és mindkét aviatikus szörnyet halt.

Több forduló után a nézők ugy vették észre, hogy Cammarota az egyik fordulatot kis ivben végezte. A gép ebben a pillanatban körülbelül 25 méternyi magasságban lehetett. Cammarota a gépet egyenesre akarta állítani, az oldalkormány kezelésénél azonban az aeroplán erősen közeledett a földhöz és hirtelen lezuhant.

Az összeütközés közben Cammarota kiesett a csónakból, míg Castellani ott maradt a gép roncsai között. Cammarota szörnyet halt, Castellani pedig sulyos koponyatörést szenvedett, ezenkivül a géprészek a gyomrát is fölhasitották és rövid idő mulva ő is meghalt.