Földrengés az ország déli részén

Márczius utolsó napjaiban Európa déli részén földrengés volt. Konstantinápolyban oly erővel mutatkozott, hogy a szultán palotájában – hol épen ünnepélyes fogadás volt – rémülten szaladt szét a fényes társaság. Olaszország déli részén márczius 31-ikén reggel 8 órakor jelentkezett, károkat azonban nem tett.

 

Magyarország déli vidékein április 2-ikán esti 6 órakor volt földrengés, itt is csak ijedelmet, de kárt nem okozott. A tudósitásokból úgy látszik, hogy a földrengés központja Temesvár volt s itt és környékén mutatkozott legerősebben. Szerbiában is ekkor érezték a föld rengését. Temesvárt kivált a házak emeletein érezték a rázkódást. A már rozzant piaristák templomán repedések támadtak, egy kőpárkány lezuhant. Aradon, Lugoson, Szegeden, Szabadkán, Nagy-Becskereken, Ujvidéken, Zimonyban és a hunyadmegyei Déván is érezték a földrengést, valamint a közbeeső vidékeken.

 

A butorok megrázkódása, a függő lámpák mozgása, az ajtók felnyilása volt az ingás következménye. Szeged környékén, Szöregen egy ház veszedelmes repedéseket szenvedett. Módos községben nehány kémény összedült.