Csányi László szobra Zalaegerszegen

A hős vértanu szobrára tizenhét szobrász versenyzett a nyáron kiirt pályázaton. A bizottság szűkebbkörű pályázatot hirdetett február 12-ére. Ezen a pályázaton a hat jobbnak talált mű alkotói vehettek részt, még pedig: Győri Pfeffer József, Istók János, Kara Mihály, Kolozsvári Szeszák Ferencz, Lukácsy Lajos és Nemessányi Andor.

Részt is vettek mind a hatan. A bizottság most – Szamovolszky és Tóth István szakértői véleményét is meghallgatva – nagy fölénynyel Istók Jánosnak tartalmas szép pályaművét találta legjobbnak s a kivitellel őt bizta meg. Istóknak többek között igen jeles szobra Sümegen a Ramasetter-szobor. Jutalmazta a bizottság 500 koronával a Nemessányi Andor tervét s 250 koronával a Szeszák Ferenczét is.

Istók Csányi Lászlója az erős kormánybiztos, a fáradhatatlan közmunka- és közlekedési minisztert s a rettenthetetlenül elszánt vértanut mutatja nyugodt méltóságban. A talpazat egyik felén a zászlóval rohanó honvéd s mögötte a harczba induló és feleségétől búcsuzó nemzetőr a 48/49-iki önvédelmi harczot jelzi, másik felén az alatt a magyar munkás épiti az utakat s tovább épiti sisiphusi munkával és tökéletlenül az alkotmányt, - melyekért martiromság jár, a hátsó részen látható töviskoszorúban. De diadalmasan emelkedik ki a hősnek plasztikus alakjában az emlék, a fel-fel támadó szellem s a nemzeti hit.

Istók műve minden oldalról nagy gonddal kidolgozott emlékmű s dicsőségére válik majd Zalaegerszegnek és Zalavármegyének. S a monumentális emléket megérdemli Csányi Lászlónak az emléke, a ki egyik legerősebb tagja volt a 49-es magyar miniszteriumnak, s a kit október 10-ikén az Ujépületben báró Jeszenák Jánossal együtt kötéllel öltek meg.

A szoborbizottság elnöke Bosnyák Géza orsz. képviselő, s a gyűjtés munkájában oroszlán része van Borbély György gimnáziumi tanárnak, ki iskolás gyermekek filléreiből hozta létre az első alapot. Az egész mű 35,000 koronába fog kerülni.