Csak divat hóbort vagy egy őszinte kezdeményezés?

Biztosan feltűnt az olvasónak, hogy az országos tornaverseny műsorán régi magyar népi játékok szerepeltek.

Az 1800-as évek vége felé feléledt az érdeklődés a régi táncok és játékok iránt. Esterházy Miksa gróf a Magyar Atlétikai Club megalapítója 1877-ben pályázatot írt ki a magyar népi játékok összegyűjtésére. Kezdeményezésével azonban elkésett, mert a régi játékokat már nem igen lehetett eredeti formájukban fellelni.

A témáról csekély mennyiségben összegyűlt anyagot Porzsolt Lajos jelentette meg A magyar labdajátékok címmel 1885-ben.

Vannak, akik azt állítják, hogy Esterházy Miksa gróf és nemesi köre csak a korabeli népművészeti divat hatására karolták fel a népi játékok ügyét. Volt azonban a gróf kezdeményezésében egy olyan törekvés is, ami a népi játékok nemzeti sportokká formálást célozta meg.

Az igazságot ma már nem tudjuk kideríteni. Az bizonyos, hogy a régi játékok és vetélkedési formák fokozatosan kikerültek az ifjúság szórakozásából.

A városi fiatalság idegenkedett a régi falusi játékoktól. Eredeti formájukban már nem tudták megismerni ezeket, ezért ne csodálkozzunk, ha szívesebben rúgták inkább a focit a városi grundokon.

A falusi fiatalság körében is elsorvadtak a játékok, ugyanis megváltozott az életmódjuk. A gróf pályázata sajnos megkésett kezdeményezés volt. A magyar sportélet a nyugati országokban kialakult sportágakat és ezek szabályait vette át.