Football szabály változások

Papok – szinészek ellen játszottak dec.20-án Londonban jótékony célra egy football mérkőzést, melyet a papok nyertek meg 5 : 0 – ra. A papok csapatának kapitánya főtisztelendő H.W. Fornfield a nálunk is járt Corinthiár volt, bíró W.I. Woodward.

A FA tanácsa körlevelet intézett az angol football birókhoz, melyben a következőkre hivja fel figyelmüket:

Offside: A szabályok 6. pontja értelmében, az a játékos, ki offside helyzetben van, nem érintheti a labdát, nem folyhat be a játékra, vagy az ellenfél játékára. Igen gyakori azonban mégis, hogy a biro lefujja a játékot és szabadrugást ad azért, mivel egy játékos offsiede helyzetben van a mezőnyben annak dacára, hogy az illető semmiképp sem folyik be a játékra. Ezen eljárás a jövőben beszüntetendő.

Ellökés (Charging) a szabályok 9. §-a értelmében az ellökés megengedett dolog, ha az nem erőszakos, nem veszélyes vagy hátulról történik egy olyan ellenfél ellen aki a labdát védi. Mégis szokásos egyik-másik birónál, hogy oly ellökést büntet, mely sem erőszakos, sem pedig veszélyes. Ezen szokás is megszüntetendő és a birók engedjék meg e fair ellökrst (chargeolást). A ráugrás, mely mindenképpen tiltott dolog, nem tévesztendő össze a charge-val.

Szabadrugás (free kick) a 10 § szerint szabadrugás esetében az ellenfél játékosai a labdához 5 ½ m-nél közelebb nem jöhetnek (kivéve ha a saját gólvonalukon állanak). Igen sok biró elnézi ezt a szabálysértést és igy az ellenfélnek jogtalan előnyt biztosit. Elvárjuk, hogy ezen szabálya jövőben figyelembe vétessék.

Ha a játékos egyszeri figyelmeztetésre nem távozik a labdától 5 ½ méterre, megintendő, ismétlés esetében kiállítandó. Megköveteljük a birótól, hogy minden, a szabadrugást megközelítéssel meggátolni célzó törekvést, mint sulyos engedetlenséget biráljanak el.

Nem szándékos kezelés a 9.§ szerint szándékos kézzel való érintése a labdának szabálysértés, mely büntetéssel jár, felhivjuk a birókat, hogy a jövőben különböztessék meg a véletlen és szándékos hands-et, mivel a véletlen hands nem büntetendő. Kis okokból kifolyó játékmegszakítások kerülendők, mivel csak időrablással járnak és rossz vért szülnek.

Határbirák figyelmeztettnek, hogy ne jelezzék a labdát outra, míg az teljes terjedelmével nem keresztezte az oldal, vagy gólvonalat. A vonal labda játékban van.