A Dardanellák bejárata

A Dardanellák bejáratát a török kormány víz alatti uszó és kötött robbanó aknákkal zárt el. Erre a lépésre a kormányt az a körülmény inditotta, hogy Olaszország nemcsak több török szigetet vett ostromzár alá, hanem nyiltan kijelentette, hogy bombázni fogja a Dardanellák bejáratát, hogy ezáltal is engedékenységre kényszerítse a portát.

Egyrészt az olaszoknak az a merészsége, hogy európai vizekre, közel a Balkánhoz akarják a háboru szinterét áthelyezni, másrészt az aknák elhelyezése, a mely a kereskedelmi hajók közlekedését szinte lehetetlenné teszi, nagy megütközést keltett Európaszerte.

Képünkön bemutatjuk egyrészt az aknaveszedelem szinhelyét, másrészt két aknát. Az egyik villamos vezetékkel van egybekapcsolva és akkor robbantható fel a szárazföldről, ha egy ellenséges hajó a közelébe ér, a másik pedig egy ütköző akna, a mely akkor robban, mihelyt valamely hajó, bárka, csónak stb. hozzáfér. Mindkét akna a tenger felszine alatt van, nem lehet észrevenni. Vannak olyan aknák is, a melyek egy bizonyos területen szabadon állnak, de nagy részük le van horgonyozva.