Vilmos császár találkozása a czárral

A külpolitikának nagy eseménye volt e hónap 6-ikán a baltijszkij-porti császár-találkozás. Vilmos német császár találkozott az orosz vizeken Miklós czárral és nagyfontosságu megegyezés történt közöttük.

A czár határozottan kijelentette, hogy érintetlenül hagyja Törökország területi épségét, a német császár pedig abbeli elhatározásának adott kifejezést, hogy nem tartja szükségesnek a török ügyekbe való beavatkozást. A Balkánon tehát biztosítva van a béke. Ez a találkozás egyébként előkészitése volt egy legközelebb össezülő európai kongresszusnak, mely arról fog dönteni, hogy milyen körülmények között volna lehetséges a béke Afrikában.

A szemlén a német császár orosz nyelven üdvözölte az ezredet, mondván: „Jó egészséget, fiuk!” A katonák orosz szokás szerint viszszakiáltották neki: „Császári felségednek jó egészséget kivánunk!” Az ezred felvonulása után a német császár ujból orosz nyelven mondott köszönetet, e szavakkal fejezte be beszédét: „Isten éltesse a czárt!” az orosz ezred lelkesült hurrázással felelt erre. Nagyon megörvendeztette az oroszokat, hogy Vilmos császár a nyelvükön üdvözölte őket. Ügyel ilyesmire a császár, mert a maga alattvalóiról tudja, hogy milyen jól esik az embernek a nemzeti érzésük megbecsülése.