A japán császár halála

Mucsuhito japán császár, kinek súlyos megbetegedéséről már mult számunkban már irtunk, julius 29-én, hatvanadik életévében meghalt.

A mikádó már évek óta betegeskedett. 1904-ben czukorbaja támadt, a melyet a következő évben vesebaj sulyosbított. Ez időtől fogva a császár teljesen visszavonultan élt palotájában, a nyilvánosság előtt nagy ritkán mutatkozott. Az idén súlyos bél- és gyomorbajt is kapott és a sok betegség a különben erős embert megtörte. Julius 14-én a császár ágynak esett, s többet föl sem kelt. 18-án már igen válságos volt az állapota, de valamivel jobban lett, a mikor az orvosok operácziót végeztek rajta. Az operáczió azonban csak ideig-óráig segitett, a császárt megmenteni nem lehetett.

A legutóbbi napokat a császár eszméletlenül töltötte. Julius 28-án az általános bénulás jelei mutatkoztak rajta. Már napok óta állandóan a betegszobában tartózkodtak a császári ház tagjai és a miniszterek. 29-én reggel az uralkodó érverése már igen gyönge és időnként szünetelő volt. Mindenki tudta, hogy a katasztrófa beállta már csak órák kérdése. Éjjel érkezett meg a hír, mely a mikádó halálát jelentette.

Utóda fia, Joszhibito, teljes nevén Harunonnia Joszbihitó, most harminczhárom éves. 1879 augusztus 31-én született Tokióban és 1889-ben lett kijelölt trónutód. Atyja jellemét örökölte és bár testestől-lelkestől katona – nemrég lett tábornok – élénk érdeklődéssel viseltetik nemcsak a katonai, hanem a politikai, társadalmi és művészeti kérdések iránt is. Nagyműveltségű, igen előkelő megjelenésű férfiú s tökéletesen beszél francziául és angolul. Három gyermeke van, a kik a nemesi iskolába járnak. Atyja betegsége alatt maga is megbetegedett himlőben, de állapota hamarosan jobbra fordult.