Az albán forradalom

Véres harczok folynak mostanában a törökök és a függetlenségükért küzdő albánok között. Mint tudjuk, Törökország belső békéjét is feldulták az albán forradalommal összefüggésben levő pártharczok.

Az ifju-török párt, mely eddig kezében tartotta az uralmat, tüzzel-vassal igyekezett elfojtani az albánok mozgalmát, mely azonban napról-napra nagyobb mértéket öltött. A török titkos katonai liga, mely az ifju-török komité ellen küzdött, most már nagy hatalomra tett szert s minthogy az albánok ugyanazt akarják, a mit ez a katonai liga, alkalmasint nemsokára helyre fog állni a béke Albániában.

Az uj török kormány, mely megdöntötte az ifju-török komité hatalmát, szintén a béke helyreállítására törekedik. Az albánok már benyujtották követeléseiket, az uj török kormánynak. Most azonban még folynak a véres harczok s a török csapatok már többször vereséget szenvedtek.

A török katonaság maga is az albánokkal rokonszenvezik s a minap a Mulej bég vezérlete alá rendelt csapatok legnagyobb része átpártolt az albániai felkelőkhöz. Mulej bég, a mikor erről értesült, kétségbeesésében főbe lőtte magát és azonnal meghalt. Az albán felkelők száma egyre nagyobbodik s hős vezérük Issza Boljetinac győzelemről-győzelemre vezeti őket.