Röntgen-fotográfiák a gyomorról

Valóban modern orvosi gyakorlatban a Röntgen átvilágitó- és fotografáló-készüléknek hiányozni nem szabad. Hogy sebészeti beavatkozást megelőzőleg micsoda kiváló segédeszköz a Röntgen-gép, elég utalnunk azokra az esetekre, a mikor valakit lövés ér és a golyó behatolván a testbe, a Röntgenezés segélyével egész pontosan meg lehet állapítani, hogy hol, merre fekszik a golyó. A beteg nincs kitéve annak, hogy az orvos a megsebesült testrészt czéltalanul, találomra vagdalja, hanem miután a golyó helyét hajszálnyi pontossággal ki lehet körvonalazni, az orvos minden rizikó nélkül biztosan végezheti sebészeti munkáját.

Csonttöréseket, zuzódásokat, sérüléseket stb. szintén meg lehet ekként állapítani. Nagy a jelentősége ujabban a Röntgenezésnek a belgyógyászatban, miután tudvalevő dolog, hogy az orvosi tudomány ezen a téren egyéb specziális gyógykezelési ágakhoz képest még messze hátra van és csak örömmel kell fogadni minden módszert, a mely a belsőleg beteg ember gyógykezelését nemcsak megkönnyiti, hanem némi sikerrel is kecsegtet.

A Röntgen-géppel való fényképezés ma már annyira haladt, hogy nemcsak csontalkatrészeket lehet vele lefotografálni az élő emberből, hanem még a gyomorból is lehet felvételeket késziteni. Kezdetben nagy nehézségekkel járt ez, mert a gyomor tudvalevőleg állandóan mozgásban van és igy a fényképezéshez szükséges ugynevezett expozicziós feltéveli idő másodperczekre redukálódik. Hogy ez sikerüljön, bizonyos anyagot (eddig vizmuttal kevert burgonyapépet) nyelettek le a beteggel, hogy mintegy betöltse ezzel a gyomrot, arról Röntgen-fotografiát készitsenek, tekintve, hogy a vizmut nem bocsátja át a Röntgen-sugarakat és ekképp az élő ember gyomráról elég jól kivehető felvételeket készíthettek a klinikákon.

De miután a vizmutnak nagyobb adagban, mérgező hatása van, ujabban a diafanit nevű készitményt etetik meg a beteggel. A diafanittal kitöltött gyomorról igen jó felvételeket lehet csinálni, a mint azt képünk is mutatja. Az egyik képen látható, a mint a beteg a „felvételi” asztalra fekszik arczczal. A beteg alatt van a fényképező lemezzel ellátott kazetta, a beteg teste felett pedig látható egy másik szekrény, ebben van a Röntgen-készülék csöve, a honnan a Röntgen-sugarak jutnak keresztül. A gyomorról készitett felvétel eléggé sikerült. A hajlást, izeket, a gyomor alakját tisztán lehet látni. Gyomorsérülést, fekélyt, lenyelt tárgyat stb. a fényképfelvételen fel lehet ismerni.