Gyöngélkedik a király

Bécs, január 1.
Mint a Correspondenz Wilhelm jelenti, ő felségének könnyebb természetű náthája van, amely azonban jelentéktelen és sem köhögés, sem a legcsekélyebb láztünetek sem léptek fel. Ő felsége ma Schönbrunnban maradt.

Az uralkodó ma reggel a szokott korai időben kelt fel és elintézte a folyó államügyeket. Más tekintetben sem változtatta meg megszokott napi programmját. Miután ő felsége ma reggel, mint az majdnem naponta történni szokott, a Hofburgba szándékozott hajtatni, az udvari fogat, mint máskor is, reggel ž 7 órakor megállott a kastély előtt. A felség el is volt határozva, hogy a Hofburgba megy, de Kerzl dr. háziorvos nyomatékos tanácsára a kocsizás elmaradt és a felség a mai egész napot a schönbrunni kastélyban töltötte.

Különösen a ma reggeli éles szél és a teljes hideg voltak döntői ennek elhatározásra, hogy őfelsége a kastélyban maradjon. El akarták kerülni, hogy őfelsége korán reggel kitegye magát a zord időjárásnak. Ugyanezen okból elmaradt az idén a főherczegek szokásos ujévi üdvözlő beszélgetése, mert el akarták érni, hogy őfelsége némileg kímélje magát és az üdvözlésekkel sok beszédtől tartózkodjék. Hogy ezen intézkedés csupán nagy elővigyázatosságról történt, kitünik abból, hogy a családi diner, őfelsége részvételével a schönbrunni kastélyban megtörtént, holnapra, hétfőre kitüzött általános kihallgatások ugyanezen okból elmaradnak.

Örvendetesen világítja meg ő felsége állapotát az, hogy a hétfőre kitüzött külön kihallgatások nem maradnak el, mert ő felségét ezek nem veszik oly mértékben igénybe, mint az órákon át tartó általános kihallgatások. Ő felsége hétfőn délután 2 órakor a schönbrunni kastélyban Sixtus bourboni és pármai herczeget és egy órával előbb ugyancsak Schönbrunnban Cheriek bárót, a legfelsőbb magán- és családi alapítványok nyugalmazott vezérigazgatóját fogadja különkihallgatáson. Kerzl doktor azt hiszi, néhány nap mulva elmulik teljesen a király gyengélkedése.