A déli sark keresői

Bámulattal és elismeréssel kell adóznunk azoknak a bátor férfiaknak, a kik számot vetnek a rájuk várakozó ezernyi veszedelemmel, a kik eldobják maguktól a kényelmet és életüket, vagy legalább is egészségüket koczkáztatva, elindulnak olyan utra, a melynek eredményessége rendkivül kétséges. Értjük ezalatt azokat, a kik az utóbbi években az örökös hó és fagy vidékére törtetnek, hogy felfedezzék a föld jégpánczéllal boritott sarkait.

Nemes verseny indult meg ujabban egyes nemzetek fiai között, hogy melyikük juthat legelsőnek a déli sarkra. A mióta Amundsen norvég kapitány a Fram nevü hajójával oly jelentős eredményeket ért el az antarktikus vidék felkutatásával, Angliában valóságos lázas érdeklődéssel kisérik a délis sark felfedezése körül kifejlődött versengést és maguk az angolok is komolyan részt vesznek a versenyben.

Ez idő szerint négy komoly expediczióról tudunk, a melyek valamennyien a déli sark felfedezésére vonatkoznak. Az egyik Amundsen kapitányé. Amundsen indult el a legkorábban a déli sark felé, de hogy hol, merre lehet ma? erről még nem érkezett hir. Elindult, mint ismeretes (a miről annak idején a Tolnai Világlapjában képes ismertetést közöltünk), Siraze japán kapitány is. Scott angol kapitány a Shackleton angol hadnagy utirányában indult el a déli sark felé; végül pedig az ausztráliai Maroson Douglas is utra kelt az örökös déli jégvidék irányában.

A geologusok véleménye az, hogy Amundsen kapitány expedicziójától várható a legtöbb siker, mert Amundsen a leggyakorlottabb utazó valamennyi között, a ki már nem egy izben járta be az északi sark körüli vidéket.