Modern czirkáló csatahajó

A napilapok hasábjai tele vannak a haditengerészetről szóló hirekkel, czikkekkel, és a mennyire dühöng a béke, annál elkeseredettebb harcz folyik a sajtópapiroson a „flottaőrület” ellen és mellett. Annyi bizonyos, hogy egy ilyen uszó aczélvár költségével egész vármegyékben évtizedekre terjedő boldog állapotokat lehetne teremteni. Három csatahajó óriási költsége elég volna arra, hogy az ország hosszu évtizedekre minden munka- és keresetképtelen polgárt, aggot, rokkantat, nyomorékot biztositson a megélés szempontjából.

De „szakszempontból” ezek a kérdések mellékesek lévén, felemlitendőnek tartjuk,hogy az amerikai hadiflottát most olyan czirkáló pánczélos csatahajókkal egészitették ki, minő a képben bemutatott Georgia nevü hajó, a melynek egybeken kívül az a nagy előnye, hogy két hatalmas vasvázakból készült árbóczczal van felszerelve, a melynek csucsában két megfigyelő- vagy messzelátóállomás, továbbá drótnélküli táviróállomás van elhelyezve.

A legmodernebb uszó vas szörnyetegeket egyébként ma már el sem lehet képzelni ilyen drótnélküli táviróállomás nélkül,miután a rendes személyjáratu nagy hajók is jórészt fel vannak szerelve ilyen állomásokkal, mennyivel inkább szükséges ez egy perfekt hadihajónál, a mely voltaképp szintén ama hadieszközök közül való, a mely a modern technika minden valamire való vivmányát egyesiti magában.

Ma, a Dreadnoughtok jegyében rengeteg anyagi kincsek pazarlódnak el egy-egy ilyen vaspánczélos hajó képében és addig is, a míg azoknak feltétlen szükségét valamely háborus alkalom nem igazolja, egyelőre csak mint kuriózumokat, vagy legalább mint technikai csodákat emlitjük fel.

Különben az ilyen Dreadnoughtokról csakugyan el lehet mondani, hogy szépek, bámulatosak, de drágák, és mindig kérdéses, hogy mennyit érnek.