Vitorlás vasút Csilében

Kétségtelen, hogy a világnak egyik legérdekesebb vasutja az, amely Csilében Antafagasztától Orouróig közlekedik. A vasutnak szerkezete a lehető legegyszerübb. Miután tudvalevő, hogy Csilében az ugynevezett passzátszelek a nap meghatározott szakában, pl. korán reggel és estefelé jelentkeznek, vagyis ezekben a napszakokban a széláramlatra okvetlenül lehet számitani, ezt a körülményt használják fel a csileiek arra, hogy Antafagaszta és Orouro között vitorlás vasúti közlekedést rendezzenek be.

Természetes, hogy nem lehet szó olyan modern vasúti közlekedésről, a minőt az észak-amerikai Pacific, vagy a párisi expresszvasuti vonalakon bonyolitanak le, másrészt azonban a szomszédos forgalom szempontjából, a mikor nem szükséges holmi raffinált igényeket kielégiteni, hanem teljesen elég, ha kinálkozik olyan forgalmi eszköz, a melylyel a közelekdés átlagos szükségletei fedezhetők, a képünkön bemutatott vitorlás vasút igen jó közlekedési eszköz.

A reggel és estefelé rendes időben jelentkező passzát-légáramlás a nyitott vasúti kocsi előtt kifeszitett vitorlát duzzasztva, a vitorla közvetitésével meglehetős sebességgel hajtja a kocsit a vágányon.