Orosz határőrök és osztrák csendőrök összeütközése

Az orosz-osztrák határon fekvő Podvolocziska közelében két osztrák csendőr két orosz rablót elkísért a határra, hogy ott orosz csendőröknek adták át őket. Egyszerre orosz határkatonák jelentek meg osztrák területen és ott akarták a rablókat átvenni. Az osztrák csendőrök azt felelték nekik, hogy ezt csak orosz területen tehetik, de az oroszok oly kihívó módon viselkedtek, hogy az osztrákok rájuk lőttek és az egyik orosz katonát agyonlőtték.

Erre az orosz határállomásról negyven katona sortüzet adott a két osztrák csendőrre, a kik közül egyik sem sebesült meg. A két csendőr Podvolovzikskába menekült. – Az eset megvizsgálására kiküldött bizottság a következőket állapította meg: A nevezett nap estéjén két osztrák csendőr a padvolocziskai rendőrfelügyelővel egyetértve két Ausztriából kiutasított orosz állampolgárt a határra vitt.

A mikor a kiutasítottak átlépték a Zbrucz határfolyót, egy orosz határőrkatona meglátta őket, tüzelt rájuk és egyiküket lábán megsebesítette. A sebesültet az orosz határőrök Volocziskába szállították. A másik visszaszökött Zbrucz folyó osztrák partjára. Az orosz határőrök egyike lövésre készen átlépte a határt. A midőn az osztrák csendőrök megállásra szólították föl, nem engedelmeskedett és nem is tette le a fegyverét.

Ennek következtében a két osztrák csendőr egy ízben használta fegyverét, a nélkül azonban, hogy az orosz határőrt találta volna. E pillanatban a határon álló orosz katonák puskatüzelést kezdtek és nagyobbszámú lövést tettek. Az osztrák csendőrök még egyszer lőttek és a rendőrfelügyelővel és a visszaszökött orosz alattvalóval Podvolocziska irányába visszavonultak. Az inczidens esthomályban játszódott el.