Meghalt Ugron Gábor

A legutóbbi napok egyik legnevezetesebb eseménye Ugron Gábornak, a képviselőház országszerte legismertebb és legnevezetesebb tagjai egyikének halála volt.

Hosszú ideig folyton nemcsak tagja volt a képviselőháznak, hanem egyik legtöbbet szereplő vezérembere, a függetlenségi párt legkitünőbb szónokainak egyike. Egyik másik politikai küzdelemben vezérszerepet játszott az ellenzéken, hevesen támadta a kormányt, országszerte izgatott a függetlenségi eszmék mellett, nem csoda tehát, hogy neve ismert volt széles e világban.

Heves véralkatú, szenvedélyes politikus volt így mindig az ellenzéken volt helyén. Emlékezetes a szereplése a véderővitában, a közigazgatás államosítása elleni sikeres obstrukczióban, majd később, mikor kivált a függetlenségi pártból és a 48-as eszmék alapján külön pártot alapított. A koalíczió idején visszatér a Kossuth vezetése alatti függetlenségi pártba.

Az utóbbi évekbe kevesebbet szerepelt; a míg a koalíczió uralmon volt, nehezen tudta beletalálni magát a kormánypárti szerepbe s többféle vállalatainak bukása s az ebből származó nehézségek is megbénították. Ez alatt az idő alatt azonban a sajtóban fejtett ki lelkes tevékenységet s mint vezérczikk-író is kiválónak bizonyult.

Halála kétségkívül nagy veszteség közéletünkre, melynek kevés hozzá hasonló nagytehetségű szereplője és kitünő szónoka volt.