A tündérváros

Végtelenül csodás és minden képzeletet fölülmuló az a nagyarányu föllendülés, amely gyönyörü fővárosunkat hatalmas lépésekkel világvárossá varázsolja. Az ifju Budapest nekinyujtózik és bámulatba ejti a világot a fejlődésében rejlő óriási életerejével.

Hogy a még husz év előtti közepes városból, ezen néhány év alatt világvárossá fejlődhetett, abban legnagyobb érdeme kétségtelenül a kereskedő-világnak van, amelynek vállalkozási szelleme mindig lépést tartott a haladó korral, de pár év óta új utra tért a jelszava: megelőzni a kort! A régi üzletek hirtelen változással nagyszabásu áruházakká alakultak s egy merész fordulattal ugyszólván a fejlődés csucsára jutottak.

Leginkább meglátszik ez a változás a belvárosban, Budapest Cityjében.

A Kigyó-tér és a Gizella-tér közötti utcák, – akár az esti órákban, amikor az üzleti lámpák fénytengerében a gyorsan haladó tömeg hullámzik, akár éjjel, amikor kihaltan pihen a nap fárasztó munkája után, – legfényesebben igazolják, hogy Budapestnek is van Cityje, akár a többi nyugati világvárosnak, Londonnak, Párisnak, Berlinnek. A Kigyó-téren emelkedik a főváros legelőkelőbb bérháza, a királyi bérpalota, amelynek gyönyörü fekvése uralja az egész kereskedőnegyedet.

Ebben a királyi bérpalotában nemrégiben olyan esemény történt, amely a főváros fejlődésében korszakalkotó jelentőségü. Itt nyilt meg az American Shoe Comp. Ltd. uj központi telepe, mely tanujelét adja az ameriakiaknak mindenre, a legkisebb, ugyszólván leglehetetlenebb dolgokra is kiterjedő figyelmére, melylyel mindennek a hasznos és praktikus oldalát nézik.

De ennek az uj üzletnek a berendezése nemcsak az üzleti forgalom legmesszebbmenő követeléseinek felel meg, hanem az esztétika legmodernebb követeléseinek betartásával olyan különleges tipusát adja az áruháznak, amely utánzókra fog találni, de elődje még nem volt.