Magyarország lawn-tenisz bajnoksága

Alig egy hét választ el bennünket az országos lawn-tenisz versenyektől s igy nem látszik időszerütlennek, ha az idei bajnoki versenyek esélyeit előzetes birálat tárgyává tesszük.

Mielőtt azonban az esélyek latolgatását bocsátkoznánk, sajnálattal kell leszögeznünk azt a tényt, hogy a bajnoki verseny a multhoz képest erős hanyatlást fog felmutatni. Ezen kijelentésünk, a Nemzeti Sport hasábjain kifejtett multkori optimisztikus reflexiók után, kissé ellentmondónak mutatkozik, miért is sietve hozzáfüzzük, hogy a magyar tenisz-sport fejlődéséről tett nyilatkozatunk továbbra is érvényben marad s amikor hanyatlásról beszélünk, az csak a speciális versenyjátéknak szól.

A bajnoki verseny hanyatlásának egyetlen oka van, az azonban oly sulyos, hogy az esetleg felmerülő kisebb bajokat ugyszólván teljesen elnyomja. A magyar lawn-tenisz bajnokságot tulkorán rendezik. Május közepe olyan terminus, mely a téli fedett tréningpályát nélkülöző magyar játékosokat vagy teljesen készületlenül vagy formájuk kezdő stádiumában találja.

Elvégre nem szabad elfeledkeznünk, hogy április elején még erősen havazott s igy csak április végén indulhatott meg a rendszeres tréning. Legjobb esetben tehát egy hónap állott rendelkezésére annak a játékosnak, aki szabad ideje nagy részét a tenniszversenyzésnek áldozhatta fel.

Mármost, ha tekintetbe vesszük, hogy a játékosok nagyrésze hivatalukkal vannak elfoglalva s csak kevés szabad idővel rendelkeznek, ugy érthetővé válik, hogy ezen körülmények mellett formába jönni a lehetetlenséggel határos. Alig ismerünk országot, ahol a bajnoki versenyt ilyen korai időben tartanák meg.

Angliában jun. végén indulnak meg a bajnokságok, Németországban pedig augusztusban rendezik a bajnokságot. Igy aztán nem lehet csodálni, hogy a bajnoki verseny nivója sem üti meg a nemzetközi mértéket, mert az rendszerint nem a legjobb formában lévő játékosok egyöntetű, stilusos tusája, hanem egy szerencsjáték, amelyben a pillanatnyi kondició adja meg a döntő szót. Hogy ezen állitásunk nem a pesszimisztikus előérzetünk, hanem a száraz tények eredménye, arra nézve elegendőnek véljük, ha a szigeti tenniszgócpontok tréningjeiről beszámolunk.

A Budapesti Lawn Tenisz Clubban Burger Ferenc vezetése alatt folyik a játék. Valamelyes elfogadható formában csak a bajnok Zsigmondy Jenő van, aki azonban a kevés tréning folytán tavalyi formájának még csak nyomába sem jön. Segner Pál keveset és rendszertelenül játszik és alig hisszük, hogy a versenyig olyan formát tudna felmutatni, amely őt a bajnokság komoly aspiránsává tehetné.

A klub játékosai közül Tóth Ede és Tóth Zoltán végeznek komolyabb tréninget, míg a többiek alig emelkednek felül az átlagos középklasszisnál. A Magyar Athletikai Club tréningjét a fiatalabb Czeitler vezeti. A MAC játékosai közül Schmid Ödön kitünő formában van impressziónk szerint most jobban játszik mint valaha.

Tavaly servicejeit kifogásoltuk, most azonban kitünő amerikai adogatást sajátitott el s igy játéka teljesen kiforrott egészet képez. Mindkét servicje egyformán erős s tekintve, hogy bal kézzel lesznek ütve, az ellenfél által nehezen leküzdhető falsot rejtenek magukban.

Véleményünk szerint Schmid lesz Zsigmondy legerősebb ellenfele. A MAC többi játékosai közül Kehrling és a tavaly még másodosztályu Fittler válnak ki. Kelemen Aurél, akit tavalyi játéka alapján az 1911. évi bajnokság egyik leghivatottabb jelöltjének tekintettünk, betegsége folytán a versenyen nem indul, sőt az idén alig fog rackettet a kezébe venni.

A jeles játékos ezen malheurje fájdalmasan érinti a tenniszköröket, mert a Budapest – Berlin közti városi mérkőzés egyik hatalmas oszlopát vesztettük el benne. A MAC ismertebb játékosai közül Kortsák és Rick treniroznak, de elfogadható formát ezidőszerint nem tudnak felmutatni. A férfijátékosoknál még gyöngébben állunk az idén a hölgygárdánkkal.

Legjobbjaink, Cséry Katica és Szerviczky Gabi aligha indulhatnak az idén s utódjaik meglehetősen gyöngék. A bajnokság favoritja Cséry Sári, aki hölgyjátékosaink között kétségtelenül a legkiválóbb. Stilusa Katicáéra hasonlit, ütései erőteljesek s biztosak, de nincs meg a kellő versenyrutinja s különösen helyezkedése esik kifogás alá. Cséry Ida nem jöhet komolyan számba. Ügyesen játszik, de – kényelmes, igy pedig nem lehet bajnokságot nyerni.

Cséry Sári legveszélyesebb ellenfelei Mérai Horváth Opika és Mészáros Cica lesznek. Különösen Mérai H. Opikáról kringenek jó hirek. Mindössze tizszer játszott, de máris kitünő formában van, ami párositva közismert energiájával és ambiciójával a bajnokság komoly jelöltjévé tehetik.

Érdeklődéssel várjuk továbbá Nyeviczkey Lilly szereplését, aki most elsőizben fog elsőrangu versenyen játszani.

Amint a leirásból látható, a bajnoki verseny komoly jelöltjeivel meglehetősen szegényesen állunk. Kevés elsőrangu játékos, kezdetleges formák, sőt teljes tréninghiány s igy nincs jogunk valami sokat várni.

A lawn-tenniszsport fejlődése érdekében azonban kivánatos volna, hogy a májusi verseny balsikerrel végződjék, mert az esetleges kudarc talán rátereli a Magyar Lawn-Tenisz Szövetség figyelmét arra a körülményre, hogy a bajnoki verseny korai kiirása által csak árt a bajnokság komolyságának és nivójának.

Molnár Sándor Ferenc.