Olympiai vívóversenyek felhívása

A párisi olympiai versenyek keretében rendezendő nemzetközi vívóversenyek előkészítő bizottsága értesítette a magyar Országos Olympiai Bizottságot, hogy az egyes versenynemek számára a következő határnapokat állapította meg.

A vítőrversenyt 1900. évi május hó 14 – junius hó 1,a kard-versenyt pedig junius 18 – junius 27. fogják megtartani. Minden versenynemben csak a franczia amatőrök fizetnek tétet. A tőrversenyre nevezéseket a párisi bizottság április 14-ig fogad el. A többi versenynemre is az illető verseny kezdete előtt egy hónappal zárják le a nevezéseket.

Azok a magyar vívók, a kik a vítőrversenyben részt venni kivánnak, az „Országos Olympiai Bizottság” részéről a párisi versenyrendezőség által megkívánt igazolványt április 10-ig kaphatják meg.

Az igazolvány kiállítása iránti megkereséseket a nevezés bejelentésével együtt az Országos Olympiai Bizottság vívó-szakbizottsága előadójának czímére (Budapest VIII. Szentmihályi utcza 22) kérjük. Április 19-én túl a nevezések már csak közvetlenül a párisi versenyrendezőség czímére küldendők (Société d’eacouragement de l’escrime, rue Blanche 10. paris).

Ez esetben a nevező vívóknak helyi hatósága részéről kiállítandó erkölcsi bizonyítványt kell csatolni.
A vítőrvívásban külön verseny lesz a mesterek, külön amatőrök számára. Mindkét versenyben előbb próbaküzdelem lesz, a melyben minden vívó hét perczig vív.

Csak a legjobban osztályozott tizenhat vívó vesz részt a további versenyben. Ez a tizenhat vívó két csapatban körvívást vív (minden vívó valamennyivel legfeljebb hét percznyi időtartamú küzdelmekkel.) Az a győztes, a ki a legkevesebb voltot kapta.

Mindkét csoportból a négy első, tehát összesen nyolcz vívó között újabb küzdelem, a győztes itt is az, a ki legkevesebb voltot kapott. Egyenlő számok esetén a vívóművészet szempontjából a zsüri dönti el a helyezést.

A vívók fehér vagy nagyon világos szinű vívókabátban tartoznak megjelenni. A franczia vítőr kosara 6 cm-nél szélesebb nem lehet, az olasz vítőr keresztvasa nem terjedhet túl a kosár kerületén.