A Balkán válsága

Míg egyrészt a szövetkezett négy balkáni ország kormányai és népei mindent elkövetnek, hogy háborus döntést erőszakoljanak ki, annyival is inkább, mert a nagyhangu mozgósítás elképzelhetetlen harczi lázba ejtette a szerbeket, bulgárokat, montenegróiakat és görögöket, addig a törökök szintén megtették az előkészületeiket ugyanakkor azonban a török kormány egész váratlanul kijelentette, hogy az európai török birodalom keresztény lakosságának önkormányzatára vonatkozó 1880-iki törvényt végre fogja hajtani.

Ez a kijelentés óriási meglepetést keltett épp a szövetkezett négy balkáni ország körében, mert azok arra számítottak, hogy Törökország határozott vonakodása ok lesz a háborus állapotok igazolására. Most tehát az történt, hogy a négy szövetkezett ország belelovalta magát a háboruskodásba, az általános mozgósítás megbénított ipart, kereskedelmet, forgalmat, rengeteg pénzek usztak és fognak még eluszni, ugyanakkor azonban a harcz jogossága a szövetkezettek részéről egyszerre kérdésessé válik.

Lapunk zártakor a kis Montenegro elsőnek megizente a háborut a szultánnak és megkezdte az ellenségeskedést. Berana körül dörögnek az ágyuk, ropognak a fegyverek.