A hatalmak közbelépése

 Ausztria-Magyarország és Oroszország diplomácziai képviselői október 8-án tették meg a közösen megállapodott lépést Belgrádban és Szófiában, és mindkét helyen azt a választ nyerték, hogy rövid idő alatt megadják a választ Oroszországban és Ausztria és Magyarország diplomácziai képviselőinek a balkáni államok kormányaihoz benyujtott jegyzéke a következő:

Oroszország és Ausztria és Magyarország kormányai kijelentik a balkáni államoknak:
1. A hatalmak nyomatékosan helytelenítenek minden oly intézkedést, mely alkalmas arra, hogy békeszegéshez vezessen.

2. Támaszkodva a berlini szerződés 23. szakaszára, európai Törökország kormányzatában a lakosság érdekében keresztülviendő reformok ügyét kezükbe fogják venni, magától értetődvén, hogy a reformok a szultán szuverénitásán és az ottomán birodalom területi integritásán csorbát nem fognak ejteni. Ez a nyilatkozat különben föntartja a hatalmak szabadságát a reformoknak kollektív és későbbi tanulmányozására.

3. A hatalmak, ha mindezek ellenére háború törne ki a Balkán-államok és az ottomán-birodalom között, a konfliktus befejezése után nem fogják megengedni európai Törökország jelenlegi területi állapotának megváltoztatását. A hatalmak a portánál közös lépést fognak tenni, melyek a fönti nyilatkozatból folynak.