A kóbor czigányok megrendszabályozása

A czigány-ügy rendezése egyike a legégetőbb közigazgatási kérdéseknek, a melye már évek óta húzódik, a nélkül, hogy a megoldás irányában komolyabb lépés történt volna. A kormány a kóbor czigányokat a csendőrség ellenőrzése alá rendelt s e czélból a csendőrség számára új szolgálati utasítást dolgozott ki. Az új szolgálati utasítás – a mely rövid időn belül életbe lép – részletesen foglalkozik a czigánykaravánokkal szemben követendő eljárással s a kóborló czigányok ellenörzésével és felügyeletével. Az új utasítás végleges megoldásnak készült s érdekesebb és fontosabb szakaszai ezek?

A 78. szakasz szerint a kóborczigányok ezentúl a csendőrség állandó felügyelete alatt lesznek. Az új utasításnak 99. szakasza, mely a czigánykaravánnal szemben követendő eljárásról szól, részletesen foglalkozik a czigányok kocsijának, azok tartalmának és maguknak a czigányoknak megmotozásával. Eszerint a kocsikról a ponyvákat minden alkalommal le kell szedni és alaposan átvizsgálni. A ponyvák után a kocsiban lévő ágyneműk és rongyok átvizsgálása következik. A kocsikról az oldalak leszedhetők és a rúddal, valamint az alsó deszkákkal együtt alaposan megvizsgálandók, hogy nincsenek-e megfúrva és a nyilásokban nincsenek-e értéktárgyak lerejtve? A kóborczigányokat az eljárás sikere érdekében még akkor is joga van a csendőrjárőrnek megbilincselnie, ha azok még nincsenek elfogva. A 201. szakasz, a mely a czigánykaravánok kisérésével foglalkozik.

Ezekből kitünik, hogy a jövőben a kóborczigányok olyan szigorú ellenőrzésnek és vizsgálatnak lesznek alávetve, hogy a személy- és vagyonbiztosság ellen elkövetett cselekményeik ezentúl úgyszólván lehetetlenné válnak. Ha ehhez hozzáveszszük még a csendőrségnél nemrégiben létesített nagymértékű személyszaporítást, különösen a szerbiai és román határ mentén, akkor alapos a remény, hogy a kóborczigányok garázdálkodása hamarosan véget fog érni.