Moinier tábornok

Moinier franczia tábornok két évi, eredményekben dus gyarmati szolgálat után Marokkóból visszatért Francziaországba. Abban az időben tartózkodott Marokkóban, a mikor a franczia érdekeket a legnagyobb veszedelem fenyegette. Az elégedetlen és fanatikus dühtől felizgatott arab és berber törzsfőnökök lázadást szitottak a czivilizáló francziák ellen, a kik kénytelenek voltak tartós véres harczot folytatni, hogy némiképpen helyreállítsák a megbomlott rendet.

Marokkó közállapotának rendezésében kiváló érdemeket szerzett Moinier tábornok, a kinek szervezőképességére azokban az időkben igen nagy szükség volt. Teljesen ma sem állott ugyan helyre a rend Marokkóban, ámde Lyautey tábornok főkormányzónak ma sokkal könnyebb a helyzete, mint lenne abban az esetben, ha nem Moinier előzte volna meg a szervezési munkálatokban. A jelenlegi szultán, Mulej Jusszuf tisztában van azzal, hogy a franczia védnökség ellen nincs mit tenni és sokkal bölcsebben cselekszik, ha belenyugszik abba. Van ugyan egy trónkövetelő (mert ilyen Marokkóban bármikor akad) „El Hiba” a neve, eddigelé azonban semmi számba vehető komoly eredményt nem ért el és a franczia gyarmati katonaság elől sietve elmenekült.

Moinier tábornok most, hogy feladatát jól elvégezte, bucsut vett Marokkóban élő francziáktól és hazatért honába, hogy ott a gyarmatok katonai ügyeinek legyen előadója.