A tornaversenyek méltatása a napilapokban

Még nem is olyan régen a napilapok csak keveset és kelletlenül foglalkoztak sporttal és adtak helyet a testedző sportról szóló hiradásoknak. Ez most már lényegesen másképp van. Minden napilap, minden nap, hasábokon át ir a testedző sportról, szépet, jót, hasznosa, érdekeset, unalmasat és jelentéktelen vegyesen.

Egyes napilapok szinte exisztenciájukat vagy legalább is nagy elterjedtségüket, népszerüségüket köszönhetik terjedelmes és tartalmas sportrovataiknak. viszont a testedző sport is igen sokat köszönhet a sportsajtónak.

Egész bizonyos, hogy a testedző sportunk nem fejlődött és nem terjedt volna a mai arányokra, ha a sajtó nem karolta volna fel az ügyet, illetve mondjuk ki őszintén, ha a sajtó nem vette volna észre, hogy a testedző kultuszról irni, hirt adni jól hasznositható vállalkozás. No de ez mellékes. Fő, hogy van már testedző sportunk s van sportirodalmunk, illetve sportsajtónk is.

Sajnos állapittatott azonban meg, hogy a sajtó kissé fölületesen, illetve egyoldaluan kezeli a testedző sportot. Csak arról ir, arról tudósit és referál, ami érdekes, izgat, ami az emberek idegzetét lázba ejti. Versenyekről, recordokról, footballmérkőzésekről, birkozásról stb., de nem ir a disztornáról, tornaversenyekről.

Nem irnak a lapok ezekről a dolgokról valószinüleg azért, mert a tornaversenyek csak szépek, üdvösek, de nem izgatóan érdekesek. Nem irnak, mert ezekről irni nehezebb, mert ehhez szakértelem kell.

Nem irnak, mert a napilapok sporttudósitói nagyobbrészt elfogultak, mert azt hiszik, hogy igazán mindenkit csak az athletikai rekordok és gólok mennyisége érdekel, mert ugy vélik, hogy a lap kelendőségére csak az érdeklődést felcsigázó hirek és az eredményekre vonatkozó amerikai stilusu reklámcikkek birhatnak befolyással.

Ez az állapot szőnyegre került interpelláció alakjában a MOTESz legutóbbi tanácsülésén s ennek eredményeként a MOTESz érdemes titkára levelet küldött az érdekelt napilapok szerkesztőségeihez : Hisszük, hogy a MOTESz titkára által meginditott intervenció üdvös hatással lesz, s a lapok főszerkesztői oda fognak hatni, hogy a magyar tornászat ne szenvedjen a magyar sajtó miatt.