Nagyvárad turistái

A nagyváradi prem. főgimn. Testgyakorló Körének turisztikai szakosztálya 1911 november 1-én Földházy Mihály tornatanár és Jászay Károly vezetése alatt Biharföldvárra rendezte kirándulását.

Megtekinthettük Méz Marót bolgár fejedelem ősi fészkét, amely nagy, hatalmas négyszögletü teret foglal el. Hatalmas földsáncok övezik. Később a törökök, majd Rákóczi hires katonáinak lett a menedékvára.

A kellő középen emelkedik egy mesterséges dombhányáson egy kőoszlop tetején a szájában kardot tartó turulmadár. Az emlékmü egyik oldalán, bizony már nehezen olvasható betükkel, egy hő ima száll a Mindenhatóhoz az ország boldogságáért:

Magyarok Istene
Hallgasd meg imánkat…

Míg a másik oldalon a szobor felállitási ideje van adva:
A magyarok ezredéves
Bejövetelének emlékére
1896.

A kirándulást kedvessé és felejthetetlenné tette a csapat jó kedve és a mese szép idő. Biharon átmenve, a bihari magyar parasztok tiszta, minden szennytől mentes házai, széles utcái keltették fel őszinte bámulatukat.

A nagyváradi prem.főgimn. Tetgyakorló Kör-turisztikai szakosztálya Földváry Mihály tanárelnök és Jászay Károly vezetése mellett 1911 november 5-én a hegykőujlaki erdőbe rándultak ki. egy kis eltévedés után, amely több 500-600 méteres domb megmászására adott alkalmat, végre a kitüzött erdőtisztáshoz értünk.

A jóizüen elköltött ebéd után dijazássaé összekötött5 200-300 méteres sikfutást rendeztünk. Megszemléltük az ott készülő katonai lövőteret is. Vidám hangulatban, hangos éneklés közben tért a turisztikai csapat a poros füstös levegőjü Nagyváradra.