A repülés mártírjai

Félemetesen szaporodik a repülés áldozatainak száma. Azok a kedélyes arczu pilóták, a kik a leközölt képekről oly jókedvüen, szinte gondtalanul mosolyognak ránk, követik egymást a szomoru halálba. A kit ma még ünnepeltek, mert dijjat nyert, vagy mert rekordot ért el, talán már a legközelebbi fölszállás alkalmával halálát lelheti.

A mily mértékben igyekeznek a piloták vakmerőnél-vakmerőbb rekordokat felmutatni, oly arányban válik katasztrofálissá a helyzetük. A babonások már azt tartják, hogy a személyesitett természeti elemek kelnek versenyre a merész pilotákkal, hogy megsemmisitsék őket.

Most alig négy hét leforgása alatt öt áldozata volt az aviatikának. Soissons-nál lezuhant Gaubert hadnagy, az európai körrepülés lüttichi szakaszán Amerigo esett le a gépével, holtra zuzta magát Lemartin, lezuhantak és megégtek Princeteau hadnagy és Landron.

Megborzad az ember, a mikor arra gondol, hogy a mily kiváló, szinte meglepő eredményeket mutatnak fel az aviatikusok, ennek daczára a repülés veszélyessége nemcsak hogy ki van zárva, hanem még jobban fokozódik. A legutóbbi áldozatok arczképét olvasóinknak bemutatjuk.