Nazim basa, török hadügyminiszter

Nazim basa, török hadügyminiszter, a török, hadseregek fővezére, a ki a kirk-kilisszei vesztett nagy csata után a harcztérre ment, hogy személyesen intézze a török seregek mozdulatait és helyrehozza azokat c, a melyeket a török haderő minden oldalról, különösen pedig a bolgár seregek részéről szenvedett.

Abdullah, Mahmud Muktár, Zekki, Esszád, Sefket Torgut basák, mint főparancsnokok nemcsak hogy nem feleltek meg a hozzájuk füzött várakozásoknak, hanem alkalmatlan voltuknál fogva még szaporitották a török szervezetlen csapatok és seregek végzetes szerencsétlenségeit.

Nazim basa elutazása a harcztérre hirtelenében valami örvendetes változást idézett elő a török keleti seregeknél, mert csakhamar híre jött annak, hogy a török seregek nehány győzelmet arattak a diadalittas bolgárokon, sőt már sikeresen nyomulnak elő és megkerülik a bolgár keleti haderő zömét. Azután jöttek a hirtelen a baljóslatu táviratok, a melyek a török seregek ujabb, végzetes vereségeiről számoltak be. Ezek szerint korai volt a török és törökbarát közvélemény felujjongása, uj török fővezér sem tudta a különben kitünő, de szervezetlen török sereg katasztrófáját elhárítani.