A legujabb Dreadnought

Meg vagyunk szokva ahhoz, hogy minden évben kétszer, háromszor halljunk, olvassunk valamit a „legujabb” hajóóriásról, ez alatt rendesen hadihajót értvén. De bármennyire ijesztők is azok az adatok, a melyek a legujabb hajóóriásról szólnak, el vagyunk készülve arra, hogy néhány hónap, egy vagy két év alatt a „legujabb” hajóóriást tulszárnyalta egy másik, egy legislegujabb.

Ennél, persze, még fokozottabb arányu és méretü a felszerelés, végeredménye a dolognak az, hogy nincs megállapodás, nincsen semmi legujabb, mert a holnap lefőzi a mai napot, a melyből tegnap lesz. Mikor a haditengerészet terén az angolok elkezdték épiteni a Dreadnought-tipusu uszó aczél-óriásokat, bámulattal gondoltunk arra, hogy vajjon ki fog versenyre kelni ezekkel a rettentő hajókkal? Kiderült, hogy minden állam utánozni kezdte Angliát és ma nincsen modern állam, nagy hatalom, a mely ne vert volna bele százmilliókat a Dreadnoughtok épitésébe.

A mióta pedig Angliát utánozni kezdték, Anglia szivós kitartással épitteti egymás után a nagyobb és nagyobb Dradnoughtokat. A nemrégen vizrebocsátott „V. György” nevü hadihajó ez idő szerint a legnagyobb a világon. A hossza százhetven két méter, szélessége huszonhét, és 34 czentiméteres ágyukkal van felszerelve.