A podolini takácsné

Huszonegy rövid novella és rajz van a Krúdy Gyula legújabb könyvében. Figurák és történetek abból a világból, a melyet a Krúdy Gyula egészen sajátos egyénisége tesz egészen sajátságossá. Álmok, emlékezetek, legendák, babonák és látomások párája teszi sűrűvé és olyan természetűvé e világ levegőjét, hogy minden vonal, emberé és tárgyé valami rejtelmes, izgató csillámú zománczot kap benne.

Tele van meleg misztikummal  Krúdy Gyula képzelete, igazi mesevilág és nagyszerűen, elemien mesei az a hang is, a melyen beszél róla. Halk és bensőséges, mint azé, a ki igen eleven álmot vagy látomást beszél el, de a csöndes szón sokszor szinte átizzik az emlékezés vagy a beleélés izgalma és kifogyhatatlan szinekből, a melyekkel a maga fantasztikus világának képeit festi.

A hősei mind különös emberek, a kiket Krúdy Gyula úgy állít elénk, hogy szinte izgatott érdeklődéssel figyeljük: mi lesz velük? Sajnos, ez az iró sokszor hamarabb elunja a mesemondást, mint az olvasója a figyelést. Még a jobbik eset, ha egy erős, szép jelenet közepébe kiséri és egy megkapó képkompoziczió hatásában bucsúztatja el tőlünk a hősét.

De megesik az is, hogy egyszerűen visszadobja a homályba, a honnan kiemelte és a honnan érdemes volt kiemelnie, mert a mit megmutat belőle, azon egy eredeti és értékes művészet fénye ragyog.