Rákosi Viktor jubileuma

Rákosi Viktor jubileumát üli. Nem is egyet, hanem hármat. Tiz esztendős képviselői jubileumát, azonfelül dupla irói jubileumát, a menynyiben huszonöt éve, hogy első könyve megjelent és harmincz éve, hogy rendes irodalmi működést fejt ki. A dolgot a zalamegyeiek, Rákosi Viktor földiei kezdték pengetni, de aztán a választói, a hajduk tűzték napirendre és valósították meg a fajukban rejlő energiával.

Ugyanis Rákosi Viktor kerületének központja, Hajdunánás, a régi szabad hajdu város, megválasztotta díszpolgárává s az erről szóló oklevelet (pompás ősi debreczeni munka) a mult vasárnap adta át az ünnepeltnek. Az oklevél szerint Rákosi Viktort mint tiz esztendős hajdu képviselőt tisztelik meg vele, de érintik benne irói jubileumát is.

A mult vasárnap tehát zajos ünnepség folyt le az ősi hajdu városban. Összejött az egész kerület, mely Nánáson kívül áll még: Hajduhadház, Dorog, Sámson és Téglás községekből, képviselve voltak a vármegye és Debreczen városa. Rákosit számos képviselő barátja kisérte le s egész csomó előkelő politikus üdvözölte, köztük Kossuth és Justh. A kitünő iró ünneplése élénk visszhangot keltett mindenfelé, olvasói nagy és lelkes táborában ép úgy, mint az irodalmi világban.