A románok értekezése a választójogi reformról

A román nemzetségi párt középponti végrehajtó-bizottsága illyésfalvi Pap György elnöklésével január 12-én és 13-án Budapesten ülés tartott, a melyen a bizottság huszonnégy tagja vett részt.
Ez a bizottság Budapesten állandóan együtt marad.

A legélénkebben foglalkozott a bizottság a választójogi reform kérdésével is. Erről a következő határozatot hozta:

A középponti végrehajtó-bizottság a kormány által a képviselőháznak beterjesztett választójogi törvényjavaslatot elfogadhatatlannak jelentette kis és megállapította, hogy a javaslat az összes demokrataelvekkel ellentétben áll és hogy az különösen a román nép politikai érvényesülése ellen irányul.

Ennek következtében elhatározta a bizottság, hogy az általános egyenlő, titkos és községenként való választójog megvalósítása czéljából a küzdelmet folytatni fogja, és hogy a kormány javaslata ellen való harczot minden törvényes eszközzel a leghatározottabban föl fogja venni.

A központi végrehajtó-bizottság elhatározta, hogy az ősz elején manifesztumot bocsát ki. A párt vezetősége előterjesztette tegnap a manifesztum közzétételének függőben tartására vonatkozó okait, a melyeket a bizottság tudomásul vett és egyben fölhatalmazta a párt vezetőségét a manifesztumnak alkalmas időben történő közlésére. Az akczió során közzé fogják tenni a most említett manifesztumot és nagy számba fognak rendezni népgyűléseket. Azonkívül a párt képviselő tagjai a parlamentben is indítanak erélyes akcziót, melynek első lépése lesz a középponti végrehajtó-bizottság által készített önálló választójogi törvénytervezetnek a képviselőházban való előterjesztése.