Lukács nyilatkozik

Lukács László miniszterelnök az összes felmerülő tényekről és kombinációkról nyilatkozik is vasárnap a Pester Lloyd-ban. Hosszu volna itt regisztrálni ezt az intervju formájában burkolt nyilatkozatot, amelyben a miniszterelnök igyekszik az ország előtt igazolni a maga cselekedeteinek helyességét.

Pedig hát mi történt? Erőszakkal postamunkaszerűen keresztülhajszoltak néhány törvényjavaslatot és ezt akarja Lukács magyarázni. Hogy miért ment a királyhoz? Hát azért – mondja – Lukács – mert egy igen nehéz parlamenti ülésszak végén, a jól végzett munka után jelentést kell tenni a királynak. Semmiesetre sem azért ment, hogy a távozásáról beszéljen.

Andrássy Gyula gróf is válaszol a miniszterelnök és persze nevetve utasítja vissza azokat a vádakat, amelyek a pártabszolutizmusról szólnak. Természetes, hogy nevetve utasítja vissza. Mert érvekkel cáfolni ugysem tud.

Végül még mit mond a miniszterelnök. Azt, hogy szó sem lehet a távozásáról. Ő marad, marad egy évig, két évig, tíz évig, sőt harmincig, az idők végtelenségéig. Mi szivesen elhinnők a mi miniszterelnökünknek ezt is. Mi elhisszük neki, hogy a miniszterelnöki szék kedvéért mindenre kapható.

Elhisszük neki, hogy élete végéig miniszterelnök szeretne maradni. De az talán mégsem lesz lehetséges? Még akkor sem, ha ez a kitünően fegyelmezett munkapárt betegre is szavazta magát.
Mert történik még valami ebben az országban ugy is, ahogyan Lukács László nem akarja.