Meggyilkolták a görög királyt

Megdöbbentő gyilkosság történt a mult héten. Egy elvetemedett csavargó, más forrás szerint politikai bérgyilkos, revolverrel agyonlőtte I. György görög királyt Szalonikiben.

A gyilkosság fényes nappal történt, a mikor a király hadsegédével rendes napi sétájára indult. György király épp beszélgetett a szárnysegédével, a mikor egy közeli mulató kerti helyiségéből két férfi lépett ki s az egyik, amint a király feléjük közeledett, revolverrel sziven lőtte. György király a szárnysegéde és egy másik tiszt karjaiba hanyatlott. Alig néhány percre rá, a király meghalt. A gyilkost, aki menekülni igyekezett, csakhamar letartóztatták, megállapítván a kilétét. A gyilkos társa, a nagy zavarban elmenekült.

Miklós herceg, Szaloniki katonai kormányzója azonnal intézkedett, hogy a holttestet ravatalra helyezzék. majd meghatottan fordult az egybegyült katonai és polgári előkelőségek felé, a kiket felszólított, hogy esküdjenek már most hűséget az uj királynak: Konstantinnak. Az uj király a gyilkosság idejében nem volt Szalonikiban, hanem künn a főhadiszálláson, Janina körül.

A gyilkosság hírére a világ minden részéből részvéttáviratok érkeztek Szalonikibe és Athénbe. György király most ünnepelte volna uralkodásának ötvenedik évfordulóját. Az uj király a legidősebb fia a meggyilkolt György királynak; most negyvenötéves. Felesége, Zsófia, az uj görög királyné testvérhuga Vilmos német császárnak. Öt gyermekük van: György, az uj trónörökös, aki most husz éves, továbbá Sándor és Pál hercegek, Heléna és Irén hercegnők. A törökökön vivott győzelmekben a többi közt Szaloniki és Janina elfogásában nagy szerepe volt az uj király hadvezéri talentumának.