Apróságok

A kubisták kigunyolása

A festőművészet terén ujabban felütötte fejét az ugynevezett kubista irányzat. A kubisták azt vallják, hogy az igazi művészet nem követeli meg a vonalak hajlékonyságát, nem okvetlenül szükséges a vonalak lágysága, mert a tárgyakat ki lehet fejezni a merev, illetőleg egyenes vonal összetételeiből, amelynek hatványozásából keletkezik a kubizmus, vagy ha jobban tetszik: futurizmus. A kubisták azt állítják, hogy igazi művészetet csak valóban művészlélek tud megérteni. Ők megértik önmagukat és ezzel vége a vitának.

A szaloniki-i királygyilkos


Skináz Sándor, a szaloniki-i királygyilkos, aki I. György görög királyt akkor lőtte orvul le, amikor ez az ötvenéves uralkodásának megünnepléséről és Janina bevételéről beszélgetett szárnysegédjével, nemsokára el fogja venni méltó büntetését. Cselekedeteért a görög törvények értelmében halálbüntetés jár ki s a bünpert a közeli napokban fogják letárgyalni. A királygyilkost egyidejüleg bemutatjuk olvasóinknak.


II. Vilmos német császár
gyermekkori arcképe. A németek uralkodója a legutóbb évszázados ünnepélyek alkalmából ismét hivatkozott arra, hogy egy német gyermekből se hiányozzák az önérzet.