Technika a háztartásban

A huszadik század elején a technikai haladás, az új találmányok és felfedezések napi társalgási témát jelentettek. Az újságok tudósítottak az újdonságokról, szenzációkról s nem illett lemaradni a híradások mögött. A villamosság a tudomány és az ipar világából gyorsan bekerült a háztartásokba is. Először az elektromos fényforrások bukkantak föl, de igen hamar megjelentek a kis áramigényű háztartási gépek is.


A találmányok „karrierjét” már jól ismerjük: először megjelenik az „óriás” változat, majd gyors egymásutánban követik egymást a kisebb, szebb, és még többet tudó verziók. Ez történt a századelőn a háztartási gépekkel is.


Az első ilyen masina a mosógép volt. Első változatában természetesen akkora volt, hogy lehetetlenség lett volna bezsúfolni a lakásokba – rögtön megjelent hát egy kisebb változata is. Igaz, hogy ezt nem áram hajtotta, mint a nagyot, hanem kézzel kellett tekerni, de hát mégiscsak gép. Mégiscsak újdonság!


Ha már a ruházatnál tartunk, a mosógépet követte nyomban az elektromos vasaló, amely 1880-as szabadalmak alapján került a termelésbe. Igaz ugyan, hogy – főleg az elején – rázott, nehéz volt, néha még a ruhát is elégette, de gyorsan biztonságosabbá vált.


A ruhák tisztításán túl a kor asszonyának a por jelentett még problémát. A félig-meddig burkolt utakról a növekvő járműforgalom miatt egyre több szállt be belőle a lakásokba s adott egésznapi munkát a tisztasággal ténykedőnek. Szinte természetes hát, hogy a következő háztartási gép a porszívó volt.


Ennek első változata a brit gyártmányú „présléggép”, ami sajnos inkább fölverte, mint eltüntette a port - újabb változatai azonban már igen hasznosnak bizonyultak; Cecil Booth mindjárt két változatot is gyártott belőle. Az egyik - még mindig hatalmas méretben – a port szűrőzacskóba szívta föl, a másik azonban valódi közösségi találmány. Ezek az utcán járó porszívókocsik voltak, amik hosszú csöveiket bedugták a lakások ablakán, s az utcáról szívták ki onnan a port. „Fejlettebb” változata már egyszerre négy lakást is képes volt egyszerre kitakarítani.


S hogy a konyhának is jusson valami: 1901-ben jelent meg a piacon az első elektromos sütő. Hogy mennyire vált be, arról nem szólnak a híradások, de állítólag Budapesten 1901 júniusában már három működő példány is szolgálta tulajdonosát.