Ásatások Pompejiben

Szorgalmasan folynak Pompejiben az ásatások, hogy a késő utókor számára felszinre hozzák azokat az érdekes maradványokat, adatokat, a melyek egy letünt hatalmas világbirodalom már eddig ismert történetét vannak hivatva kiegésziteni.

A kik Olaszországban megfordultak és időt szakitottak maguknak arra, hogy Pompejibe látogassanak, bizonyos elfogódottsággal gondolhattak arra, hogy ezt a szép várost igen rövid idő alatt érte utól a rettenetes katasztrófa. Csak azok menekültek meg, a kik valahol a távolban nyaraltak, vagy a kiket szerencsés véletlen folytán ügyes bajaik valamely távoli vidékre szólitott. A hamueső és a rohanó folyam elpusztitotta a várost, de egyuttal arról is gondoskodott, hogy a pusztulás szinhelyét az ott maradt tárgyakkal együtt meg is óvja.

Amint az ásatások megkezdődtek, egymás után kerültek napfényre az utczák, házak, házi berendezések, mindenféle tárgyak. Természetes, hogy ezek az ásatások nagy pontosságot és elővigyázatot követelnek, mert könnyen megtörténhetik, hogy az ásó, csákány, kapa stb. munka közben olyan tárgyakat pusztit el, vagy csonkit meg, a melyek kulturtörténelmi szempontból kincseket érnek.

Most legutóbb rendkivül szép eredményt értek el az ásatások alkalmával. Képünkön látható ugyanis >a turini gróf háza<. Igy nevezték el azt a házat, a mely az itt bemutatott képen látható. Ez a ház Obellius Firmus polgár háza, Obelliust és családját a katasztrófa oly váratlanul érte utól, hogy teljes lehetetlen volt a menekülésük. Ott találták meg a családapa és az öt családtag holttesteit. Bámulatos épen akadtak a holttestekre, a házra és környékére, sőt a ház belső falain remek freskó festményeket fedeztek fel, a melyek ritkitják párjukat.