Ágyumodell üvegből

Az ipar terén általában véve az ugynevezett müremekek szorosan véve nem tartoznak a ritkaságok közé. De bármennyire nem is ritkák ezek a müremekek, azért mégis megérdemlik a komoly figyelmet, mert ezek a müremekek, vagy helyesebben: türelmi munkák mindannyiszor ritka kitartásról, szorgalomról és szinte mesébe illő lelkesedésről beszélnek.

A Tolnai Világlapja olvasóinak időnként szoktunk ilyen müremekeket bemutatni. Ez alkalommal is bemutatunk egyet. A müremek elkészitője egy thüringiai üveghuta csiszolómestere, a ki üres óriáiban finom üvegből pompás ágyumodellt készitett. Az ágyumodellt a csiszoló gondos aprólékossággal dolgozta ki és mint ilyen: a müremek valamely nagyvagyonu ritkaságkedvelőnek szalónját méltón diszitheti.

Mert a müremek – talán felesleges kiemelnünk – csak disznek és igazi türelmi remekmunkának készült. Maga az a körülmény, hogy a thüringiai üvegcsiszoló mester éppen egy ágyut választott mintának, azt bizonyitja, hogy ritka türelme és kiváló szakismerete kellett hogy legyen az üveganyag kellő vegyitése, hevitése és kidolgozása terén, miután a remekmunkának sehol semmi fogyatkozása nincsen, mindenütt egyenlő tisztaságu, átlátszó. A mi a remekmunka diszitéseit, czirádás véseteit illeti, azok már valósággal bámulatba ejtenek. Különben elég, ha a képünkre utalunk.