Összerakható templom

Ohióban számos kis, egymástól távol eső falvacskákban nagy hiányát érezték a hivők a templomnak. E miatt született meg Youngstownban egy amerikai vallásos templomtársulatban az összerakható vándortemplom eszméje. Első ilyen templomaikat Rhode-Islandban készitették. E szállitható templomok rendeltetés egyedüli a maga nemében.

Olyan helyeken, melyeken nem elég nagy a felekezeti összetartás, vagy a melyeknek nincsen módjuk arra, hogy nagyobb épitkezésekbe bocsátkozhassanak, időről-időre életet hoz a helységbe, áhitatot a hivők lelkébe az ott megjelenő vándortemplom. Egy idő mulva a templomot szétszedik, összehajtogatják, a szomszédságába szállitják és ott ujra összerakják. Az első ilyen összerakható vándortemplom, melyet képünkön mutatunk be olvasóinknak, valóságos csodája a zseniális szerkezetnek.

Egyszerüségében áhitatot kelt kicsiny harangtornyával és folyosószerü bejárójával. Kétszáz ájtatos hivő lelket fogadhat be, az oldalait fatáblákból rakták össze, külső és belső fallal, a belső falat pedig mintegy védőtok boritja a szintén szétszedhető fenyőburkolat, melyet viasszal fényesitenek. Az oldalfalakat szekérsrófok, a tetőt fapántok tartják össze.

A padok szintén fenyőfából vannak és összehajtva szállithatók. Csak az egyes tehetősebb polgárok családi székei maradnak a faluban, ha a kis templom utra kel. Az oltárt és kellékeit fenyőfaládában szállitják az Isten házával együtt szekérháton. Mindegyik falunak megvan a maga védőszentjét ábrázoló képe, a melyet a legidősebb hivő őriz házánál, ha a templom vándorol. A kis templom minden kellékével együtt, a mi pénzünk szerint 12.500 koronába került.