Merénylet az angol pénzügyminiszter ellen

A londoni sufragettek vasárnap délután tüntető gyülést tartottak a női választójog érdekében. Az angol kormány ugyanis törvényjavaslatot dolgozott ki a választójog reformjáról és ebbe nem vették föl a nők választójogát, de kijelentették, hogyha az alsóház többsége kivánja, a nőknek is ad választójogot.

A suffragettek most teljes erővel felujitották régi mozgalmukat és szinte minden nap gyüléseznek. A tegnapi gyülésre meghivták a minisztereket is. Lloyd George kincstári kancellár (pénzügyminiszter) és Gray külügyminiszter megigérték megjelenésüket, de biztositékot kértek arra, hogy a gyülésen semmi rendzavarás nem lesz.

A gyülés el is mult minden zavvar nélkül. Lloyd George, Grey kiséretében eltávozott a gyülésteremből és éppen a kapu előtt álló automobiljába akart ülni, amikor a tömegből hirtelen egy férfi rohant feléje és egy szardiniás dobozt vágott a pénzügyminiszter arcába. A teljes erővel dobott és ólommal megtöltött doboz sulyosan megsebesitette a miniszter arcát. A miniszter megszédült és Grey karjába esett. Telefonon mentőket hivtak, akik bekötözték a minisztert és automobilon a lakására szállitották. Lloyd George kénytelen lesz hosszabb ideig az ágyat őrizni.

A merénylőt még a helyszinen letartóztatták. Azt vallotta, hogy bosszubol cselekedett, mert a miniszterek mindig csak igérgették a nők választójogát, de igéretüket nem teljesitették.