Az új nyugdíjtörvény ellen

A kormány szocziális terveinek és javaslatainak nyilvánosságra jutása óta állandó mozgalom érezhető azokban a körökben, melyeket ezek a tervek és javaslatok érintenek. Fölszakadnak azok a sebek, melyeket a legutóbbi esztendők nehéz gazdasági viszonyai szakítottak a magyar társadalom hivatalnokrétegén, s az új szocziális alkotások ellen sok a panasz és a zugolódás.

Legutóbb az új nyugíjtörvénytervezet alkotásai ellen emelkedett föl a tisztviselői kar tiltakozása, a mi a javaslattal való foglalkozásra késztette a hivatalos köröket. Az Állami Tisztviselők Országos Egyesületének, az Országos Birói és Ügyészi Egyesületnek vegyes bizottsága ült ma délután össze, s tárgyalása eredményeként a nyugdíjtörvényjavaslat egyes szakaszainak és rendelkezéseinek módosítását ajánlja a kormánynak.

Ugyancsak a nyugdíjtörvénynyel foglalkozott a Budapesti Tanári Kör, a mely a lehető legnagyobb izgalommal tárgyalta a kérdést. A tanárság szerint az új nyugdíjtörvény határozottan visszaesést jelent a tanárságra nézve. Különösen sérelmesnek tartják a harminczéves szolgálati időnek harminczöt évre való fölemelését, a mi szerzett jogaik megcsonkítását jelentené.

A tanárok végül határozati javaslatot fogadtak el, mely szerint a tanári kör bizottságot küld ki országos kongresszus előkészítésére, s köriratban kérik föl ügyük támogatására a vidéki testvéregyesületeket s a közoktatásügy több szervezetét.